Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen, Basescu acuza Franta si Germania de discriminare

Sursa: Ziare.com

Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi „prematura”, daca ar avea loc in martie 2011.

„Nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen”, scriu cei doi ministri in scrisoarea citata de RFI.

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali vorbesc despre „carente” care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata.

„Nu este posibil sa nu luam in calcul aceste carente, constatate de Comisia Europeana in Mecanismul de Cooperare si Verificare”, spun cei doi ministri.

Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere sustin ca aceste carente ar putea avea consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene, din cauza influentei pe care o pot avea asupra frontierei si asupra accesului la bazele de date Schengen.

Cei doi precizeaza ca ignorarea defectelor observate nu ar fi nici realista, nici responsabila.

„Estimam ca decizia ar trebui luata cand principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adica atunci cand vor fi facute progrese ireversibile in lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate”, sustin acestia.

In schimb, in document se recunoaste ca din punct de vedere tehnic, procesul aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen este global pozitiv.

Daca pozitia oficiala a Frantei era cunoscuta, Germania ezitase pana in prezent sa-si exprime un punct de vedere oficial.

Basescu Traian a acuzat Franta si Germania de discriminare, dupa ce oficialii celor doua state au cerut amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Basescu a subliniat ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice prevazute in tratatul de aderare la Uniunea Europeana si a precizat ca amanarea aderarii Romaniei este inacceptabila, in conditiile in care se face din cauza unor considerente politice, nu tehnice, creand astfel un precedent periculos in spatiul UE.

Traian Basescu a mai afirmat ca, in perioada imediat urmatoare, va clarifica aceste aspecte „la nivel bilateral si la nivel UE”.

In acelasi timp, presedintele a admis ca Romania are destule probleme, in ceea ce priveste justitia, atat la nivelul CSM, cat si al proceselor de mare coruptie, dar a subliniat ca acestea fac subiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare si nu sunt incluse in aquis-ul Schengen.

Comentariul meu:

Nu inteleg de ce este revoltat Basescu Traian?

Stiam cu totii de cateva luni de zile ca asa o sa se intample.

Cine este vinovat pentru acordarea cetateniei romane moldovenilor de peste Prut?

Mai avem ministru de externe?

Mai avem diplomati?

Mai avem SIE?

Cu siguranta avem un dezastru de presedinte.

As vrea sa stiu si parerea lor: Vania, Ioan SorinCaius, Theodora, Ana Usca, Cristian Lisandru, ElisaTheodora Marinescu, Dragon, Starea Natiunii, Supravieţuitor, Gica Contra, Cristian DimaVlad Cel Groaznic, Teo NeguraPopa Teapa, Motanul Filozof, BibliotecarulMadi si Onu

11 gânduri despre „Franta si Germania cer oficial amanarea aderarii Bulgariei si Romaniei la Spatiul Schengen, Basescu acuza Franta si Germania de discriminare

    1. @Ewiak Ryszard
      Da, este posibil, este posibil si o intoarcere spre comunism poate intr-o alta forma nu cel pe care l-am cunoscut pana acum.
      De ce nu aveti traducerea blogului si in limba romana?
      Sunt multi care nu se descurca sufucient de bine in engleza incat sa inteleaga ce scrieti.

  1. Probabil ca Base a intrezarit sansa Romaniei de a iesi din cacatul in care se afla: declaram razboi Germaniei si ne predam 😀 . O fi auzit-o la betie, prin speluncile pe unde umbla, si dementul alcoolic a luat-o in serios.

  2. Interesante punctele de vedere expuse aici asa ca hai sa mutam discutia luni, 20 iunie, ora 16:00, Sala 111, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, Strada Povernei nr. 6 unde va invit la o dezbatere organizata de Centrul de Cercetare in Comunicare din cadrul Facultatii de Comunicare si Relatii Publice, dezbatere prilejuita de publicarea volumului „Examenul Schengen. In cautarea sferei publice europene” de Alina Bargaoanu.

    Lucrarea de fata analizeaza sfera publica romaneasca intr-un context particular, cel al propunerii de amanare a aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Volumul a avut in vedere reflectarea si incadrarea subiectului in mass-media romanesti, perceptia publica si pozitia actorilor politici fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, dar si prezenta si abordarea subiectului in mass-media din alte state membre UE. Perioada acoperita de cercetarea noastra este 21 decembrie 2010 – 21 ianuarie 2011.

    Invitati la eveniment: Leonard Orban, Daniel Daianu, Adrian Cioroianu, Paul Dobrescu.

    Alina Bargaoanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Comunicare si Relatii Publice din cadrul SNSPA si autoarea mai multor carti de specialitate.

Lasă un comentariu