Dum spiro, spero

Eu v-am spus ca asta nu pleaca de bunavoie – „În Constituţie scrie că un partid trebuie să aibă 51%, nu o alianţă.” spune Basescu

Posted by Tanya pe august 2, 2011

Astazi intr-o emisiune la B1 Tv, Basescu Traian a afirmat ca Uniunea Social Liberala nu o sa ajunga la guvernare nici daca va castiga peste 50% la alegerile parlamentare de anul viitor deoarece in Articolul 103 al Constitutiei scrie  „un partid trebuie să aibă 51%, nu o alianţă”.

„Le spun să se uite cu atenţie la articolul 103 din Constituţie. Să îl studieze cu atenţie. În Constituţie scrie că un partid trebuie să aibă 51%, nu o alianţă.”

Cu alte cuvine vrea sa spuna ca USL s-a format si s-a inregistrat degeaba.

ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării PARTIDULUI care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Ce poate sa faca?

O SA CONSTATE CA NICI PARTID NU ARE MAJORITATEA ABSOLUTA IN PARLAMENT PENTRU CA MAJORITATEA O SA FIE OBTINUTA DE O ALIANTA – USL SI O SA „CONSULTE” CELELATE PARTIDE REPREZENTATE IN PARLAMENT.

STIM CU TOTII CE INTELEGE EL PRIN CONSULTARE.

VA INCERCA SI POATE VA REUSI SA „CONVINGA” PARLAMENTARI DE LA PARTIDELE INTRATE IN PARLAMENT SA FORMEZE O ALIANTA CARE SA IL SUSTINA.

Va invit sa cititi si aici:

Pe mana cui a ajuns Romania? – “Chiar mă distram cum… – mă distram e greşit spus, am avut aproape un sentiment de revoltă”

Romania merge pe sarma pentru ca este chinuita de un mascarici rautacios

Reforme – Vania

Trafic cu Hituri (runda 77) – Teo Negura

Despre calatoria personala – Rokssana

Eu cred – O papornita cu vorbe

Despre situatia din Turcia… – Motanul

Cyber world….. Androxa

Proteste la Posta, bine ca nu a luat-o vantu – Basarica

Un pescăruş hoţoman din Marea Britanie – Cristi Milla

Pe sub flori ma leganai….ai, hai!  -Luna patrata

Vara pictorilor – Mirela Pete

Publicitate

20 răspunsuri sa “Eu v-am spus ca asta nu pleaca de bunavoie – „În Constituţie scrie că un partid trebuie să aibă 51%, nu o alianţă.” spune Basescu”

 1. […] Vizualw,  Theodora0303,   Schtiel,   Androxa,   Rokssana,   Papornita cu vorbe,   g1b2i3,  Filumenie,   Ioan Usca,  Alecu Racoviceanu,  Teo Negura,  Alex Mazilu, Cristi Milla, Betivul de cuvinte,  Dana Patranoiu,  Mirela Pete,  Vis si realitate, Luna patrata,  Link ping,  Haicasepoate.eu,  Blogulise,  Zina,  Alice Georgiana,   Peter,  Iulisa,  Marin,  Nea Costache,  Dum spiro spero, […]

 2. […] nu doar) : Alecu Racoviceanu, Alex Mazilu, Alice, Alice Georgiana, Androxa, Betivul, Cella, Cristi, Drum spiro, spero, Filumenie, G1B2I3,  Jocuri cu cuvinte, Lecturi recenzate, Luna Patrata, Mesterul Manole, Mirela […]

 3. „Astazi intr-o emisiune la B1 Tv, Basescu Traian a afirmat ca Uniunea Social Liberala nu o sa ajunga la guvernare nici daca va castiga peste 50% la alegerile parlamentare de anul viitor deoarece in Articolul 103 al Constitutiei scrie “un partid trebuie să aibă 51%, nu o alianţă”.

  “Le spun să se uite cu atenţie la articolul 103 din Constituţie. Să îl studieze cu atenţie. În Constituţie scrie că un partid trebuie să aibă 51%, nu o alianţă.””

  Daca intr-adevar asa a declarat Basescu, o sa-ti demonstrez ca declaratia pe care a facut-o este inutila.

  Demonstratie:
  Daca studiem cu atentie art. 103 din Constitutie, observam ca acest articol nu-l constrange, nu-i forteaza in niciun fel mana Presedintelui sa desemneze un anume (subliniez anume) candidat pentru functia de prim-ministru, cum ar fi, de exemplu, o persoana apartinand partidului care a obtinut majoritatea la alegeri (peste 50%). Aliniatul 1 al acestui articol 103 spune asa:

  ” (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament”

  Cu alte cuvinte, Presedintele consulta partidele, dar eu nu vad in acest aliniat nimic care sa-l constranga pe Presedinte sa desemneze un anume candidat. Nu se spune, spre exemplu, ca Presedintele trebuie sa desemneze acel candidat care provine din partidul ce a obtinut majoritatea de peste 50 de procente in Parlament. Ca Presedintele se consulta, asta e altceva. Doar se consulta, atat.

  Dar hai sa citim si urmatoarele aliniate ale art. 103, ca mai sunt doua. Aliniatul 2 spune asa:

  „(2) Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului”

  Iar aliniatul 3 zice asa:

  „(3) Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor”

  Cu alte cuvinte, Basescu poate sa te desemneze si pe tine pentru functia de premier, decidentul, adica cel care da votul de incredere, este Parlamentul in ansamblul sau.
  USL este cotata in sondaje cu aprox. 60% din increderea electoratului. Partidele care o compun exista – acestea nu s-au autodizolvat si nici nu s-au dizolvat intr-un partid mare, USL-ul. Ceea ce vreau sa spun e ca, in cazul in care Basescu nu accepta drept candidat la functia de prim-ministru candidatul USL, Parlamentul, care ar putea fi dominat de USL (deci de partidele care compun aceasta alianta), presupunand ca USL, spre exemplu, va castiga alegerile cu 60%, ar putea respinge candidatul propus de Presedinte! Mergand tot asa, se poate ajunge ca Presedintele sa dizolve Parlamentul (dupa consultarea presedintlor celor doua Camere si a liderilor grupurilor Parlamentare) si sa avem alegeri anticipate (v. art. 89 din Constitutie, pe care nu-l mai reproduc aici).
  Dar, pentru ca exista un dar, in cazul acesta (USL sa castige alegerile cu 60% si deci sa dobandeasca o majoritate clara in Parlament), mi se pare ca Presedintele nu-si poate indeplini rolul de presedinte, asa cum el este prevazut in art. 80, care spune asa:

  Art.80
  (1) Pesedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.
  (2) Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

  Sa retinem: „vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice”. Or, Parlamentul este o autoritate publica („unica autoritate legiuitoare a tarii” – art.61, dar Titlul III le prezinta pe toate), pentru ca este o putere a statului (puterea legislativa, v. si art. 1, al.4). Si atunci cum ar mai putea media „intre puterile statului” (subliniez), cand el ar provoca conflicte intre puterile statului, daca ar proceda asa cum a spus, in conditiile in care USL va avea o majoritate de peste 50%?
  Deci, in acest caz, ori nu va mai putea sa-si indeplineasca rolul de Presedinte, asa cum este acesta descris in art.80, al.1 si al.2 din Constitutie, iar daca se intampla asa, atunci ar trebui sa demisioneze, ori nu respecta Constitutia. In acest ultim caz, Presedintele poate fi usor suspendat (daca USL ar castiga alegerile atat de detasat, cu 60%), deoarece ar avea majoritatea in Parlament, iar Curtea Constitutionala, in privinta suspendarii Presedintelui, are un rol doar consultativ (v. art. 95 din Constitutie). Iar dupa suspendarea din functie a Presedintelui, ar putea urma punerea sub acuzare (art. 96), mai ales daca USL va castiga cu 66% (doua treimi). Dar am zis ca ar putea urma…

  Din motivele de mai sus, declaratia lui Basescu e inutila.
  Q.E.D.
  🙂

  • Tanya said

   @Motanul Incaltat
   Pe mine a reusit sa ma scoata rau din sarite ieri cu afirmatia asta.
   Am inteles demonstratia DAR pe basescu nu il intereseaza decat cum sa ramana la putere.

 4. Basarica said

  Nu exista articolul 103. Constitutia romaniei are un singur articol :: basescu. 🙂

  (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

  Asa scrie la constituite. Cum poate interpreta basescu asta ? Fix cum doreste 🙂

  Din 2009 si eu am credinta ca basescu nu va parasi puterea de bunavoie. Termenul excede si 2014. Si daca ramane cu sustinere 10% va spune ca acei 10% sunt cei corecti.

  Oricum tema e un pic falsa. Daca acei 51% castigati ipotetic de USL la alegeri nu ar fi recunoscuti de javra atunci suspendare nu ar trebui sa mai fie o problema. Dar are vreo garantie cineva ca o suspendare ar duce la o demitere ? Pai cand o sa se apuce sa planga basescu ca el are familie si cheluieli si ca el vrea binele si ca poate a gresit… pai nu il va ierta romanul ? Ba bine ca nu 🙂

 5. […] Imagini, Mirela Pete, Nea Costache, Paporniţa cu vorbe, Rokssana, Schtiel, Scurtul, Shayna, Tanya, Teo Negură, Theodora Marinescu, […]

 6. […] theodora0303 vizualw ivanuska blogulise zamfirpop vis-si-realitate vizual teo schtiel shayna haicasepoate zam-fir aefcfoto mirelapete alice verovers romanianstampnews cristi […]

 7. […] personalul palatului se îndoia de existenţa acestui Vasile, om care nu se regăsea pe niciun stat de salarii şi de care nu-şi amintea nimeni. Ca să fim exacţi, nici domnul […]

 8. […] se află spitalul de dermato-venerice, Raul are drum într-acolo relativ des. În aceste voiaje reparatorii a observat, la numărul 9, o cutie poştală scorojită, uitată parcă nu doar de […]

 9. […] n-ar strica să aruncaţi o privire şi-n curtea lor: pinguinulfurios,  Ioan Usca, rokssana, haicăsepoate, teacă, lunapătrată, androxa, teonegură, silavaracald, freestyler, […]

 10. […] haicasepoate , ivanuska , ilarie8 , caius67 , anausca , […]

 11. xyz said

  asta doar daca vor fi destui din USL care sa cedeze santajului, lucru pe care nu il cred…. conjuctura ii va fi nefavorabila marlanului, care va risca in cazul asta nu numai suspendarea (cu ajutorul „poporului” pe care l-a facut in fel si chip si nu numai atat,” l-a facut” si la buzunare) ci si puscaria daca nu linsajul… afirmatia asta e doar o cacialma, in ziua aceea (of nu mai vine odata) va fi umil ca un miel, ba cred ca va varsa si niste lacrimi, ca sa nu-si provoace suspendarea

 12. […] Eu v-am spus ca asta nu pleaca de bunavoie – “În Constituţie scrie că un partid trebuie să a… […]

 13. […] Propuneri: Rokssana, Theodora Marinescu, Papornița cu vorbe, Ioan Usca, Ilarie și […]

 14. Augustin said

  Sigur, nu-i prea elegant sa ma autocitez, dar o fac doar pentru a arata cit este (sau ar trebui sa fie, pentru toata lumea) de previzibil Traian Basescu. In 28 iunie, in postarea mea “Aplecati urechea la Mircea Basescu” spuneam, cu subiect si predicat:
  “Din pacate, am auzit destui oameni cu scaun la cap, aratindu-se convinsi ca, daca USL-ul va obtine 51% in alegeri, Traian Basescu „nu va avea incotro” si va numi un premier desemnat de acestia. Eu zic ca declaratia lui Mircea Basescu arata limpede ca ne putem astepta la orice, dar ORICE, altceva.”

  • Tanya said

   @Augustin
   Domnule Augustin eu la basescu ma astept la ORICE …. ma astept sa il „aresteze „si pe frate-su pentru voturi si il cred capabil sa isi aranjeze si propria arestare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: